إعلان

'UKHUWAH'Minggu ini, Al-Kuliyyah akan bersiaran (Siaran Rakaman) dari Dataran Aqabah di Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang, Pasir Gudang, Johor bersempena perisytiharan Pasir Gudang sebagai Majlis Perbandaran .Bersama Ustaz Jazlan Abdullah (Pendakwah) dan Ustaz Hj. Hanafiah Abdul Razak (Pegawai Syarie Jabatan Mufti Johor) akan membincangkan tajuk ‘Ukhuwah’.

Dari Abu Hurairah bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah kalian saling hasut, saling najsy (memuji barang dagangan secara berlebihan), saling benci, saling berpaling, dan janganlah sebahagian di antara kalian berjual beli kepada orang yang sedang berjual beli dengan sebahagian yang lain, dan jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara. Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menganiaya, tidak mengecewakannya, dan tidak menghinanya. Takwa itu ada di sini -beliau menunjuk ke dadanya tiga kali- Sudah termasuk kejahatan seseorang bila ia menghina saudaranya yang muslim. Setiap muslim bagi muslim lainnya adalah haram baik darahnya, hartanya dan kehormatannya." Riwayat Muslim

Hadis riwayat Ibnu Umar RA : Bahwa Rasulullah SAW bersabda: “Seorang muslim itu adalah saudara muslim lainnya, dia tidak boleh menzaliminya dan menghinakannya. Barang siapa yang membantu keperluan saudaranya, maka Allah akan memenuhi keperluannya. Barang siapa yang melapangkan satu kesusahan seorang muslim, maka Allah akan melapangkan satu kesusahan di antara kesusahan-kesusahan hari kiamat nanti. Dan barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, maka Allah akan menutupi aibnya pada hari kiamat”. Riwayat Muslim

Surah Ali ‘Imran, ayat 103 yang bermaksud :” Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari padanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk”.

Perantara Al-Kuliyyah, Ustaz Mohd Fauzi Mustaffa akan cuba mengajak panelis membincangkan tajuk ini dengan lebih santai dan bermanfaat.

Jangan lupa saksikan Al-Kuliyyah pada Jumaat, 6 Ogos 2010 jam 5 hingga 6 petang di TV3.